Compania ”Energy Solaris” SRL din Republica Moldova s-a clasat pe locul trei în cadrul finalei regionale din România a competiția start-upurilor din Europa Centrală și de Est PowerUp!. Țara noastră a participat pentru prima dată la această competiție, iar la nivel național PowerUP! a fost promovat de către Centrul pentru Dezvoltare Socio-Economică și Susținere a Antreprenoriatului Inovațional (CDSESAI).

În fața juriului, Energy Solaris a prezentat un proiect de dezvoltare a panourilor solare termice care pot fi utilizate pentru încălzirea sau răcierea încăperilor, dar și pentru uscarea fructelor. La implementarea proiectului lucrează o echipă de profesioniști din Republica Moldova, Australia și Statele Unite ale Americii.

Un al participant din Republica Moldova în finala regională a competiției PowerUp! a fost Alianța pentru Eficiență Energetică și Reginerabile. Reprezentanții asociației au prezentat un sistem de monitorizare a datelor privind utilizarea energiei electrice în orașe, fapt care va permite administrației locale să ia decizii mai eficiente în procesul de implementare a proiectelor.

De asemenea, participanții din Republica Moldova au beneficiat de două zile de instruiri și traininguri, organizate de profesioniști din România. În total, în finala din România au fost prezentate 11 idei de afaceri, iar unii antreprenori au venit cu prototipurile produselor ce urmează să fie dezvoltate.

În competiția PowerUP! s-au înscris nouă companii din Republicii Moldova. În finala din România au fost admise patru proiecte, iar în fața juriului au fost prezentate două dintre ele.

Competiția PowerUp! este organizată anual de către EIT InnoEnergy. În acest an, are loc a patra ediție a competiției, la care s-au înscris antreprenori din peste 24 de țări. Finala PowerUp!, care va reuni câștigătorii finalelor naționale și regionale, va avea loc la Praga, Republica Cehă, în data de 19 iunie.